sobota, 12 stycznia 2019

Smażony kurczak


Na wielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy zostaje wiele mięsa do wykorzystania. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele. Potrawka z kurczaka, kotlety mielone. Tym razem proponujemy Wam danie na szybko.












Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka (ugotowanych)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

    Przygotowanie


    1. Mięso z kurczaka porcjujemy. U nas do gotowania rosołu drobiowego wykorzystaliśmy udka z kurczaka. Z nich usunęliśmy skórę, obtoczyliśmy w oleju z dodatkiem przyprawy i przełożyliśmy do pojemnika, szczelnie zamkniętego, by mięso nie wysuszyło się.
      Na drugi dzień na rozgrzanym oleju usmażyliśmy je na złoto, osączając z oleju na papierowym ręczniku.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz