Kolejne czarowanie rosołu. Też Wam się kojarzy poniedziałek
z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W
każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie
makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż ;)
Składniki
- 1 garść suszonych podgrzybków
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1,2 litra rosołu drobiowego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 100 g ryżu
- ekologiczna przyprawa w płynie
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g wędliny
- 2 szalotki
- 2 marchewki
- oliwa z oliwek
- śmietana
- sól
Przygotowanie
Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i
kroimy w paski.
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy
passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem,
zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i
gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną
przyprawą w płynie.
Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew
kroimy w słupki. Przekładamy na blachę do pieczenia razem z plastrami wędliny,
polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C.
Wszystkie składniki podajemy razem, zabielamy śmietaną.
-
podoba mi się taka wersja
OdpowiedzUsuń