sobota, 12 stycznia 2019

Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem


Kolejne czarowanie rosołu. Też Wam się kojarzy poniedziałek z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż ;)












Składniki

  • 1 garść suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1,2 litra rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 100 g ryżu
  • ekologiczna przyprawa w płynie
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g wędliny
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • sól

    Przygotowanie


    1. Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski.
      Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną przyprawą w płynie.

      Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew kroimy w słupki. Przekładamy na blachę do pieczenia razem z plastrami wędliny, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C.

      Wszystkie składniki podajemy razem, zabielamy śmietaną.


1 komentarz: