poniedziałek, 14 stycznia 2019

Czerwona kapusta o korzennej nucie

Pyszny dodatek do mięsnego obiadu















Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g )
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • pół małej laski cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • ocet z czerwonego wina

    Przygotowanie




    1. Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem.
      Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła.
      Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody.
      Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza