wtorek, 15 stycznia 2019

Krupnik na gęsinie


No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów!













Składniki

  • 2 kości z udek gęsi z mięsem
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1/8 główki kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie





Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości.
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem.
Gotujemy do miękkości kaszy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza