No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to
zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w
punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do
kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak
wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów!
Składniki
- 2 kości z udek gęsi z mięsem
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1/8 główki kapusty włoskiej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka lubczyku
- 50 g kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną
wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy
około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy,
oddzielamy mięso od kości.
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną
kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele
angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle,
dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i
mięsem.
Gotujemy do miękkości kaszy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz