Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go
stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań
głównych i w zupach, które kochamy <3
Składniki
- 1 duża marchew
 - 1 pietruszka
 - 1 mały seler
 - 1 por (mały)
 - 3 średniej wielkości ziemniaki
 - 2 pętka kiełbasy myśliwskiej
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora
 - cukier do smaku
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki
Przygotowanie
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki.Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz