Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go
stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań
głównych i w zupach, które kochamy <3
Składniki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por (mały)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 pętka kiełbasy myśliwskiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz