Pałki kurczaka z piekarnika
Kuchnia amerykańska.
Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.
Składniki
-
6 szt
pałek kurczaka
-
pół
szklanki mąki
-
pół
łyżeczki soli
-
1/4
łyżeczki pieprzu
-
1 jajko
-
2 łyżki
posiekanej kolendry
-
szklanka
tartej bułki
-
80 g
startego sera Dziugas
-
tłuszcz
-
cytryna
Przygotowanie
Pałki umyłem,
osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem
kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.
W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną
kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w
jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z
serem.
Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się
zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z
cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz