Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką
Pamiętam z czasów studenckich, lata osiemdziesiąte, gdy zajadaliśmy się
pysznym makaronem w Rynku. Już kilka razy starałem się odtworzyć ten
smak, ale jeszcze nie udało się to w 100 %. Ta moja wersja jest do
oryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można
pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie.
Składniki
-
pół cebuli
-
1 ząbek
czosnku
-
puszka
groszku konserwowego 240 g
-
makaron
spaghetti 200 g
-
10 łyżek
oliwy
-
300 g
mielonej karkówki
-
parmezan
-
sól
-
pieprz
-
krojone
pomidory w puszce
-
passata
pomidorowa ( wg uznania )
Przygotowanie
Cebulę i czosnek
obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzałem oliwę,
przesmażyłem na niej cebulę i czosnek, dodałem zmielona karkówkę.
Smażyłem kilka minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki.
Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty
pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem.
Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał.
Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron
wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz