czwartek, 6 grudnia 2018

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką

Pamiętam z czasów studenckich, lata osiemdziesiąte, gdy zajadaliśmy się pysznym makaronem w Rynku. Już kilka razy starałem się odtworzyć ten smak, ale jeszcze nie udało się to w 100 %. Ta moja wersja jest do oryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie. 









Składniki

  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka groszku konserwowego 240 g
  • makaron spaghetti 200 g
  • 10 łyżek oliwy
  • 300 g mielonej karkówki
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • krojone pomidory w puszce
  • passata pomidorowa ( wg uznania )

    Przygotowanie

    Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzałem oliwę, przesmażyłem na niej cebulę i czosnek, dodałem zmielona karkówkę. Smażyłem kilka minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem.
    Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał.
    Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem.  
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz