Wykwintna wyżerka dla mięsożerców ;) Mięso z mięsem w
mięsnym sosie :P Do tego porcja pyrów i zasmażanej kapust :P nic, tylko
leżakować po takiej porcji ;)
Składniki
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 4 pętka białej kiełbasy
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki smalcu
- 1 litr bulionu wołowego
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso rozbijamy, z jednej strony oprószamy solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą.Z kiełbas usuwamy osłonki.Każdą zawijamy w mięso, obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Roladki przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 120 min.Na tłuszczu ze smażenia podsmażamy mąkę na rumiano, dodajemy bulion z duszenia, dokładnie rozrabiamy i dodajemy do całości. Chwilę dusimy, mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
kiełbasa surowa czy parzona?
OdpowiedzUsuńWitamy.W przepisie użyliśmy białej, surowej kiełbasy. Opcjonalnie można parzoną, jednak lepsza jest surowa. Pozdrawiamy ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Ale skoro surowa to czy sie nie rozwali po zdjęciu osłony?
OdpowiedzUsuńWystarczy delikatnie naciąć wzdłuż i osłonki bez problemu można usunąć.
Usuń