sobota, 1 grudnia 2018

Udka kurczaka z pigwą


Czasami próbujemy na własne ryzyko. Czasami wpada to do kosza, jednak częściej do naszego menu. Mięso z kurczaka jest dosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej.










Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 łyżki pigwy w syropie
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 50 ml sosu sojowego cytrusowego
  • 25 g ostrej przyprawy do kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchew 
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 łyżki sezamu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
      Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
      Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min w 180°C. Następnie przez 20 min bez przykrycia w termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz