niedziela, 2 grudnia 2018

Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

Flaczki w każdej postaci jemy. Wiele wersji już pokazaliśmy. Tym razem w wersji z klopsikami wołowymi.











Składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • 250 g goleni wołowej
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g antrykotu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki natki
  • majeranek
  • imbir
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz czerwony

    Przygotowanie

    1. Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski.

      Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do flaków, zagotowałem. Doprawiłem ziołami i przyprawami.

      Ze zmielonego antrykotu przygotowałem klopsiki. Do mięsa dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku.


1 komentarz: