niedziela, 23 grudnia 2018

Karp w galarecie

Tradycyjne danie Wigilijne. U nas nie znane. Ale pokusiliśmy się o zrobienie. 














Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • białko jajka
  • żelatyna
  • sól

    Przygotowanie






    1. Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i cebulę obrałem, włożyłem do garnka. Zalałem wodą i gotowałem do miękkości warzyw.
      Gdy warzywa były już miękkie włożyłem do wywaru kawałki ryby i gotowałem je (maksymalnie 10 minut).
      Wyjąłem je robiąc to ostrożnie, aby kawałki utrzymały się w całości. Przełożyłem na talerz, ostudziłem. Wyjąłem ości.
      Ugotowane warzywa wyjąłem. Część z nich wykorzystałem do dekoracji.
      Do wywaru dodałem łyżkę octu.
      Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy, aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelałem przez sito wyłożone dodatkowo gazą.
      Do gotowego czystego już wywaru dodałem żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.
      Na dno salaterki ułożyłem trochę warzyw i przelałem je galaretką, aby szybciej stężały, a dopiero na to ułożyłem rybę i zalałem resztą galaretki.

2 komentarze: