Takie pesto warto przygotować sobie na zaś. Do małych
słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się ma
szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.
Składniki
- 600 g miąższu dyni hokkaido
- 4 grube kromki wiejskiego chleba
- 1 cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kremówki
- 100 g tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 125 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 500 g makaronu spaghetti
Przygotowanie
Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem
z łyżką masła i dynią. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i
pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu.
Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część
farszu.
Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy
oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans.
Całość studzimy i blendujemy.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz