piątek, 4 stycznia 2019

Sałatka żydowska z przepiórczymi jajkami

Sałatkę zrobiliśmy wg przepisu z kursu Koła Gospodyń Wiejskich ( początek lat 70-tych ), z tym, że jaja kurze zastąpiliśmy jakami przepiórczymi. Produkty ekologiczne do kupienia w żarskiej Spiżarni.













Składniki

  • 18 szt jajek przepiórczych
  • 350 g ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • 300 g majonezu
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie







    1.  Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Cebulę i szalotkę posiekałem. Wszystko wymieszałem z majonezem, przyprawiłem solą, sokiem z cytryny i pieprzem do smaku. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły.


5 komentarzy:

  1. у нас делают иначе: яйца на терку среднюю + сыр тертый + чеснок + соль, перец + майонез = перемешать. вкусно мазать на тосты

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ilość w przypadku jaj kurzych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka spoko, ale ten stary zeszyt wymiata!

    OdpowiedzUsuń