piątek, 4 stycznia 2019

Pasztet indyczy z daktylami



Pewnego dnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet.











Składniki

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 1 litr mleka
  • 500 g cebuli
  • 100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych)
  • 3 łyżki gęsiego smalcu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml krupniku wiśniowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej).
      Następnie osączamy na sicie.
      Cebule kroimy w piórka.
      Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę.
      Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych oczkach dwa razy.
      Ponownie wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu gęsiego. Smażymy i gorący pasztet przekładamy do słoików. Zakręcamy i studzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz