czwartek, 20 grudnia 2018

Kotlet schabowy w chlebowej panierce


Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.












Składniki

2 kotlety schabowe (po 200 g)
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 jajko
30 ml mleka
6 łyżek mielonego chleba
olej do smażenia
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie

 

Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2, 3 godziny.
Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz