środa, 19 grudnia 2018

Szybka kolacja


W ciągu 30 minut można przyrządzić niesamowitą ucztę nie tylko dla podniebienia.












Składniki


  • 1 sałata rzymska
  • 6 szt pomidorków śliwkowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 szt szalotki
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
  • 2 szt śliwek żółtych
  • 50 g startej mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • ocet cydrowy
  • opcjonalnie miód
  • 2 bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu

    Przygotowanie


    1. Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy.
      Pomidorki myjemy, kroimy.
      Oliwki osączamy, kroimy.
      Szalotki obieramy, kroimy.
      Pieprz osączamy.
      Śliwki myjemy, kroimy w kostkę.
      Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód).

      W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans.

      Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni.

      Bagietki nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy wytopionym tłuszczem z bekonu.

      Podajemy razem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz