środa, 19 grudnia 2018

Śledzie z cebulą w oleju z pestek winogron

Tradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyliśmy oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi.














Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 kg cebuli
  • pół litra oleju z pestek winogron
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy

    Przygotowanie







    1. Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając 2-3 razy wodę, następnie osączyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.
      Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem.
      Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę.
      W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz