wtorek, 18 grudnia 2018

Śledź z ananasem w hinduskim stylu


Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami.











Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 200 g świeżego ananasa
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 garść rodzynków
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 szalotki
  • 100 ml oleju sezamowego
  • 1 szklanka sosu tandoori curry
  • 125 ml  soku pomidorowego

    Przygotowanie


    1. Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
      Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
      Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym.
      Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu.
      Studzimy.
      Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.
      Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza