Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 200 g świeżego ananasa
- 200 g suszonych moreli
- 1 garść rodzynków
- 1/4 małego kalafiora
- 4 szalotki
- 100 ml oleju sezamowego
- 1 szklanka sosu tandoori curry
- 125 ml soku pomidorowego
Przygotowanie
Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku
na rozgrzanym oleju sezamowym.
Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy
chwilę na dość dużym ogniu.
Studzimy.
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie
godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do
sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.
Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz