niedziela, 18 listopada 2018

Pstrąg pieczony w szalotkach


Prosty przepis na smaczną, pieczoną rybę.












Składniki

  • 1 kg filetu z pstrąga
  • 3 szalotki
  • 50 ml cytrusowego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości.
      Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą do góry. Marynujemy przez noc.
      Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30 min.

1 komentarz: