Prosty przepis na smaczną, pieczoną rybę.
Składniki
- 1 kg filetu z pstrąga
- 3 szalotki
- 50 ml cytrusowego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
Przygotowanie
Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości.
Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę
mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy
filety, skórą do góry. Marynujemy przez noc.
Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii
aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy
koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30
min.
-
Uwielbiam pstrąga:]
OdpowiedzUsuń