Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 garść orzechów pinii
- 1 garść pestek słonecznika (obranego)
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka sosu do ryżu
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.
Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze
odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy
jajko. Dokładnie łączymy z ryżem. Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do
ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz