sobota, 17 listopada 2018

Ryż z jajkiem i ziarnami


Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.








Składniki


  • 100 g ryżu
  • 1 garść orzechów pinii
  • 1 garść pestek słonecznika (obranego)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu do ryżu
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • sól

    Przygotowanie


    1. Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
      Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.
      Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem. Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz