środa, 7 listopada 2018

Kluski marchewkowe


Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P










Składniki

  • 1 kg marchewek
  • 300 g mąki ziemniaczanej (około)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól

    Przygotowanie


    1. Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach.
      Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy ciasto.
      Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.


1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne, oryginalne danie.:) Jestem ogromną fanką tego typu modyfikacji w kuchni. Cenię więc sobie nowatorskie przepisy, w zeszłym roku zamówiłam catering wigilijny, który dostarczyła mi pewna sprawdzona firma. Zamówiłam m.in. wegetariańską rybę po grecku z boczniaków oraz krokiety z farszem kurkowym. Wszystkie dania były naprawdę przepyszne!

    OdpowiedzUsuń