czwartek, 8 listopada 2018

Sos cebulowy


Idealny do dań mięsnych. Aromatyczny, prosty i szybki w przygotowaniu.









Składniki

  • 500 g cebuli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebule siekamy.
      Na dno rondla wsypujemy cukier, podgrzewamy, dodajemy cebulę, paprykę, mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min, blendujemy.
      Przelewamy z powrotem do rondla, redukujemy do ulubionej konsystencji.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Proste, ale skuteczne. COś podobnego jadłam jakiś czas temu. To chyba był hotel w Opolu. Podali taki sos do pieczeni z dzika. Pychotka ^_^

    OdpowiedzUsuń