czwartek, 8 listopada 2018

Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros

Jak mało czasu na przygotowanie kolacji to można wykorzystać gotowe pity i nadziać je np. takim farszem.














Składniki

  • 6 plastrów karkówki ( ok. 350 g )
  • Marynata : pół torebki przyprawy do gyrosa
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos : 
  • 1/3 szklanki musztardy
  • 2/3 szklanki jogurtu
  • 3 łyżeczki majonezu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • Dodatki : pomidorki koktajlowe
  • sałata lodowa
  • ser kozi
  • 2 szalotki
  • ogórek

    Przygotowanie

    1. Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem po przykryciu folią spożywczą w plastikowym pojemniku do lodówki na 3 godziny.
      Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku.

      Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki.

      Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki.

      Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem, dodałem sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz