Kuchnia fusion pełną gębą :P . Trochę chińskiej, koreańskiej
i tajskiej kuchni. Kochamy <3
Składniki
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 opakowanie tzw. mieszanki chińskiej
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 garść pokrojonych w paski grzybów mun
- 2 sztuki kapusty pak choi
- 200 g makaronu Udon
Przygotowanie
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie
czosnek oraz imbir-również posiekane.
Mieszankę przelewamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do
cebuli. Dusimy przez chwilę (10 min.), dodajemy gorący bulion drobiowy
wymieszany z cukrem i sosem oraz grzyby mun. Gotujemy 5 min.
Kapustę kroimy w dowolne kawałki (u nas mniej więcej 2 cm ), wrzucamy do zupy razem
z makaronem. Gotujemy do jego miękkości.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz