wtorek, 13 listopada 2018

Żeberka w kiszonej kapuście

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą.










Składniki


  • 2 kg żeberek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
  • jabłko
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester
  • 1 łyżka gorczycy
  • pół łyżeczki papryki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki piwa

    Przygotowanie

    1. Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy.

      Umyte żeberka podzieliłem na porcje. Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem.
      Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso.

      Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem.
      Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem. Piekłem bez przykrycia jeszcze 60 minut ( na ok. 20 min. przed końcem przykryłem ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz