Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami
kląskimi’ :P
Składniki
- 1 kg marchewek
- 300 g mąki ziemniaczanej (około)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startego imbiru
- sól
Przygotowanie
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy
szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy,
mielimy na średnich oczkach.
Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy
ciasto.
Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez,
znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
-
Bardzo apetyczne, oryginalne danie.:) Jestem ogromną fanką tego typu modyfikacji w kuchni. Cenię więc sobie nowatorskie przepisy, w zeszłym roku zamówiłam catering wigilijny, który dostarczyła mi pewna sprawdzona firma. Zamówiłam m.in. wegetariańską rybę po grecku z boczniaków oraz krokiety z farszem kurkowym. Wszystkie dania były naprawdę przepyszne!
OdpowiedzUsuń