wtorek, 16 października 2018

Turbot zapiekany

Idealna ryba na piątkowy obiad.












Składniki

  • turbot ok. 1-2 kg
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • pół cytryny ( cienkie plasterki )
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione w łupinach
  • chili w płatkach
  • sól morska
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 10 szt pomidorków śliwkowych
  • 15 szt czarnych oliwek

    Przygotowanie

    1. Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach obu stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobina chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny.
      Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały.
      Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach.


1 komentarz: