wtorek, 16 października 2018

Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. A mus jabłkowy zapewne nie ostatni raz wykorzystany zostanie w potrawach.
Przepis Agaty Wojdy.












Składniki

  • 600 g żołądków indyczych
  • 1 l bulionu drobiowego bio
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 średnie cebule
  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 twarde kwaśne jabłka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    1. Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do czasu, aż były miękkie.
      Na patelni rozgrzałem olej, na nim zrumieniłem posiekane cebule, dodałem pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir.
      Dusiłem jeszcze 30 min. 5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobina gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem konserwowym i marynowana papryką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza