piątek, 12 października 2018

Ciasto Amerykaniec


Bardzo lubimy ciasta proste, no i oczywiście z jabłkami. Super szybkie ciasto z mnóstwem cynamonu, idealne do kawy.











Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 garść rodzynek
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka oczyszczonej sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych migdałów

    Przygotowanie


    1. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie, żółtka i olej, cały czas ubijamy. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz sodę. Mieszamy szpatułką.
      Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
      Rodzynki moczymy, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
      Wszystkie składniki łączymy (w tym migdały), przekładamy do formy (duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
      Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180°C.


1 komentarz:

  1. Nie znałam takiego ciasta :) Brzmi pysznie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń