poniedziałek, 8 października 2018

Kotlety mielone z pieczoną papryką

Mielone w nowej odsłonie.











Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • olej do smażenia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kumin
  • mąka
  • 300 ml bulionu

    Przygotowanie

    1. Papryki opiekłem w piekarniku. Obrałem ze skórek i pestek, drobno pokroiłem.
      Cebulę i czosnek posiekałem. Na patelni rozgrzałem trochę oleju, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem ją. Dodałem czosnek, przesmażyłem. Dodałem paprykę, dusiłem, aż odparowała woda.

      Mięso wymieszałem z jajkiem, wystudzoną papryką z dodatkami, tartą bułką i keczupem. Dokładnie wyrobiłem, jak jest potrzeba to dodajemy więcej bułki. Doprawiłem do smaku. Uformowałem kotlety, które panierowałem w mące. Smażyłem na złoto z obu stron na oleju.
      Kotlety przełożyłem do rondla, zalałem warzywnym bulionem, dusiłem 10 minut.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza