Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego?
Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych
kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej
urokach.
Składniki
- 2 kg dynia hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler korzeniowy
- 6 sztuk brukselki
- 1 gruszka
- 1 por
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200 g maślaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- garść lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy
i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i
pieczemy 30 min w 200°C.
Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki.
Całość zalewamy zimną wodą (1,2
litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25
min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy
razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z
brukselkami.
Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej
konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i
posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym
pieczywem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz