środa, 17 października 2018

Jesienna zupa dyniowa


Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach.











Składniki


  • 2 kg dynia hokkaido 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 6 sztuk brukselki
  • 1 gruszka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g maślaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • garść lubczyku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
      Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
      Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.
      Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
      Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz