sobota, 29 września 2018

Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

Czas papryki. Połączenie z pomidorkami, mozzarella i pesto, naszym zdaniem udane.













Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 12 pomidorków śliwkowych ( mogą być inne )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli
  • 4 łyżki świeżego pesto bazyliowego

    Przygotowanie

    1. Papryki umyłem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż na pół. Usunąłem nasiona i białe błony. Natarłem wewnątrz i na zewnątrz oliwą, oprószyłem sola i pieprzem.
      Pomidorki skropiłem oliwą, obsypałem przyprawami, odstawiłem.
      Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na blasze ułożyłem połówki papryki krawędziami w dół, obok umieściłem pomidorki. Zapiekałem ok. 15 minut. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.

      Pomidorki i czosnek podzieliłem na 4 części, włożyłem do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dołożyłem po 3 kulki mozzarelli. Oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem oliwą, włożyłem z powrotem do piekarnika, zapiekałem, aż ser zaczął się topić. Wyjąłem, dodałem porcję pesto. Podałem od razu.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza