Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem
grzybów i mnóstwa jarzyn.
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 garść suszonych grzybów
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por (biała część)
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do
wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny.
Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i
studzimy.
Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.
Do wywaru wsypujemy kaszę.
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w
piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym
czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z
mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz