wtorek, 2 października 2018

Krupnik na skrzydełkach z grzybami


Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn.











Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
      Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny. Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i studzimy.
      Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.
      Do wywaru wsypujemy kaszę.
      Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz