Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z
mięsnym farszem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 300 g kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulionu warzywnego
- 250 g mielonej szynki wieprzowej
- kminek mielony
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy studzimy.
Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy
szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie
nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Mielimy (duże oczka).
Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg
uznania solą i pieprzem.
Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy
ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by
nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz.
Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i
zamykamy, tworząc kulkę.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min
od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz