środa, 26 września 2018

Kluski ziemniaczane z mięsem


Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem.










Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki gotujemy studzimy.

      Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka).
      Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

      Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz.

      Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę.

      Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

      Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz