Propozycja na to danie ma wiele walorów, nie tylko
smakowych. Pozwala na wprowadzanie swoich modyfikacji składnikowych. Podstawą
jest kurczak, resztę dodajemy sami.
Składniki
- 1 kg podudzi kurczaka
- 300 g chorizo
- 2 cebule
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 6 ząbków czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 300 g pomidorków cherry
- 1 garść czarnych oliwek
- 100 ml miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki układamy w rękawie do pieczenia. Zapiekamy około 40
min w 200°C.
Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i
obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone na plasterki
chorizo. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę.
Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, miód, ocet, sos, paprykę, przyprawiamy do
smaku doprawiamy wędzoną papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią,
tabasco, oregano i tymiankiem.
Następnie wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
kurczaka z kiełbasą razem z tłuszczem ze smażenia, pomidory. Dusimy do
miękkości mięsa.
Następnie wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz