środa, 26 września 2018

Kurczak słodko-ostry


Propozycja na to danie ma wiele walorów, nie tylko smakowych. Pozwala na wprowadzanie swoich modyfikacji składnikowych. Podstawą jest kurczak, resztę dodajemy sami.












Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 300 g chorizo
  • 2 cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 100 ml miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Papryki układamy w rękawie do pieczenia. Zapiekamy około 40 min w 200°C. Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

      Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone na plasterki chorizo. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

      W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, miód, ocet, sos, paprykę, przyprawiamy do smaku doprawiamy wędzoną papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, tabasco, oregano i tymiankiem.

      Następnie wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurczaka z kiełbasą razem z tłuszczem ze smażenia, pomidory. Dusimy do miękkości mięsa.

      Następnie wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza