czwartek, 27 września 2018

Kozia broda z cukinią i pomidorami

Dla nas nowy pomysł na tego smacznego grzyba. Skoro zostaliśmy obdarowani nie można było nie zjeść troszkę w innej wersji.











Składniki

  • kozia broda ( szmaciak ), dość duża
  • 1 średnia zielona cukinia
  • 1 średnia żółta cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 malinowe duże pomidory
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • koperek

    Przygotowanie

    1. Cukinię umyłem, pokroiłem ze skórką w na kawałki ( u mnie plasterki na 4 ). Obrany czosnek i cebulę pokroiłem drobno. Na patelni rozgrzałem olej z masłem. Wrzuciłem cebulę i czosnek. Po ze złoceniu dodałem cukinię, dusiłem 3 minuty. Po tym czasie dodałem sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiłem solą, cukrem, ziołami prowansalskimi, dusiłem jeszcze ok. 3 min. Dodałem koncentrat pomidorowy.
      Wymieszałem, na tak przygotowanej podstawie rozłożyłem kawałki umytej, oczyszczonej i osuszonej koziej brody. Grzyb pod przykryciem ugotował się na parze. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz