Ostatnimi czasy gustujemy w polskich boczniakach. Można je
przygotowywać na różne sposoby. Pierwszy raz spróbowaliśmy tradycyjnych,
panierowanych i to nas do nich przekonało. Później przyszedł czas na
eksperymenty. Wierzcie, warto ;)
Składniki
- 1 cebula
- 150 g boczniaków
- 100 g groszku cukrowego
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kminek mielony
- sól, pieprz
Przygotowanie
ale fajna ta zupa! super zdjęcie aż chce się zjeśc ;):)
OdpowiedzUsuń