czwartek, 27 września 2018

Zupa grzybowa z pulpecikami


Ostatnimi czasy gustujemy w polskich boczniakach. Można je przygotowywać na różne sposoby. Pierwszy raz spróbowaliśmy tradycyjnych, panierowanych i to nas do nich przekonało. Później przyszedł czas na eksperymenty. Wierzcie, warto ;)








Składniki

  • 1 cebula
  • 150 g boczniaków
  • 100 g groszku cukrowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebulę siekamy.
      Grzyby kroimy na paski.
      Groszek kroimy na mniejsze kawałki.
      Ziemniaki kroimy w kostkę.
      Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Czosnek rozgniatamy nożem.
      Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans.
      Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy.
      Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans.
      Zupę doprawiamy solą i pieprzem.


1 komentarz: