czwartek, 16 sierpnia 2018

Zapiekanka dyniowa

Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza.













Składniki

  • 600 g miąższu dyni hokkaido
  • 4 grube kromki wiejskiego chleba
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Przygotowanie

    1. Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.
      Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.
      Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.

      Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.
      W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
      Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.
      Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz