Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę.
Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą.
Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką.
W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem.
Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz