piątek, 17 sierpnia 2018

Zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku


Ostatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu z pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne danie. Jeśli nie macie teraz pomysłu, co zrobić z resztek, to zamroźcie.










Składniki

  • kości i mięso z kurczaka pieczonego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 330 ml soku pomidorowego
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości.
      Na sosie z kurczaka dusimy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kości z kurczaka.
      Całość zalewamy wrzątkiem ( około 1 litra ), dodajemy startą na dużych oczkach marchew, domową kostkę warzywną, gotujemy przez 5 min. Następnie dodajemy mięso, kaszę i sok pomidorowy.
      Całość gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz