czwartek, 30 sierpnia 2018

Placki z fioletowych ziemniaków


Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.










Składniki

  • 750 g fioletowych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, pozostawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Odciskamy.

      Cebulę, czosnek i natkę siekamy, dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Smażymy na rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz