Tym razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w
Indiach na bank by nie przeszła :P ale u nas już tak.
Składniki
- 500 g wołowiny (najlepiej ligawy)
- 1 jajko
- 2 banany
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki mąki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukinii
- 1 marchew
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka garam masala
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem.
Banany obieramy, kroimy na 1-1,5 cm kawałki, skrapiamy
sokiem z limonki.
Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana.
Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem
z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko
doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i
dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min.
Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
-
ooo jaki fajny dodatek banana
OdpowiedzUsuń;)
Usuń