sobota, 1 września 2018

Pulpety wołowe z bananem


Tym razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w Indiach na bank by nie przeszła :P ale u nas już tak.










Składniki

  • 500 g wołowiny (najlepiej ligawy)
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukinii
  • 1 marchew
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • cukier 
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem.
      Banany obieramy, kroimy na 1-1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki.
      Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
      Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min.
      Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze: