piątek, 13 lipca 2018

Żur

Zupa nie tylko na Wielkanoc.










Składniki

  • kilka kawałków białej kiełbasy
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • pół litra zakwasu na żur
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • czosnek
  • tarty chrzan
  • 6 jajek
  • świeży majeranek do dekoracji

    Przygotowanie


    1. Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
      Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem ( czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę.

      Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać.

      Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie.

      Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut.

      Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy Rozlałem zupę. Do każdego talerza dołożyłem cząstki jajka ugotowanego na twardo, udekorowałem majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz