niedziela, 15 lipca 2018

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Przepis z książki "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy.








Składniki

  • 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg )
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • Sos ; 5 pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz.

      Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę.

      Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

      Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką.
      Doprawiłem solą i pieprzem.

      Gotowy kabaczek pokroiłem na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza