wtorek, 17 lipca 2018

Dżem z borówki amerykańskiej

Podarunek od Marysi, z jej ogrodu ( dziękujemy ). Trzeba jakoś zagospodarować. Część została zamrożona. Pozostała przerobiona na dżem. Z podanych proporcji wyszło 5 niedużych słoiczków.











Składniki

  • 1200 g borówek amerykańskich
  • 400 g cukru (ilość cukru można zwiększyć bądź zredukować)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka wódki (opcjonalnie, można więcej, ja wolę alkohol jedynie jako dodatek smakowy, wódkę można zastąpić nalewką pigwową)

    Przygotowanie


    1. Umyłem borówki, przełożyłam do rondla, zasypałam cukrem i postawiłem na palnik. Dodałam łyżeczkę soku z cytryny i podgrzewałam do momentu, aż cukier się rozpuścił, a borówki puszczą sok. Na koniec dodałam łyżkę wódki i przełożyłam borówki do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzowałem ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 125 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz