Świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Zawsze po
weekendzie nam coś zostaje. Zgodnie z maksymą gotuję, nie marnuję, obmyślamy
nowe propozycje na zagospodarowanie produktów.
Składniki
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 250 g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 duża marchew
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela nagielskiego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 800 ml bulionu warzywnego
- 250 g kopytek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę,
por w piórka.
Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.
Boczek smażymy w garnku o grubym dnie, dodajemy warzywa,
liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas
mieszamy.
Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod
przykryciem 20 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół kopytka i gotujemy do
ich miękkości.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
zupa apetyczna:) i ja też mam taką maksymę...
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń