środa, 18 lipca 2018

Sałatka ziemniaczana

Kuchnia austriacka










Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżka kminku
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 60 g kaparów
  • pół szklanki oleju
  • 1 pęczek dymnki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki bazylii
  • 5 gałązek tymianku
  • 80 g czarnych oliwek
  • sałata lodowa

    Przygotowanie


    1. Ugotowałem ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem l listkiem laurowym ( ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie ). Odcedziłem, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki.

      Czosnek przecisnąłem przez praskę, wymieszałem z octem, olejem, musztardą i połową kaparów, doprawiłem do smaku pieprzem. Składniki zmiksowałem, aby powstała gładka masa. Polałem ziemniaki, wymieszałem, wstawiłem do lodówki na 3 godziny.

      Posiekałem zieleninę, dodałem do ziemniaków. Włożyłem przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cienkie krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki.
      Podałem na liściach sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz