piątek, 6 lipca 2018

Warzywa po tajsku

Wegetariańskie danie z kuchni tajskiej. 











Składniki

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki obranego korzenia imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g grzybów shitake
  • 3 duże dymki
  • 3 szklanki kapusty pekińskiej ( można zastąpić bok choy )
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie


    1. Rozgrzałem olej w rondlu o grubych ściankach. Włożyłem imbir, obrany i starty, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, po 20 sekundach dodałem paprykę, pokrojoną w paski i grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Gdy papryka zrobiła się miękka, ale jeszcze jędrna ( ok. 3 minuty ), dodałem dymki, pokrojone w cienkie plasterki i kapustę drobno pokrojoną. Podgrzewałem, aż kapusta zmiękła. Doprawiłem solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz