Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami?
Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny.
Składniki
- 250 g boczniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 1 bułka
- mleko
- 1 cebula
- bułka tarta
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym.
Odcedzamy, osuszamy.
Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami
(największe oczka).
Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do
grzybów.
Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz
do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy,
delikatnie łączymy.
Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz