środa, 4 lipca 2018

Zupa wiśniowa z ziemniakami


Prosta zupa owocowa, podawana przed wyjściem w pole. Czasami miło wspominać stare, dobre czasy. Schłodzona, idealnie orzeźwia.










Składniki

  • 700 g wiśni
  • 500-600 g ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier

    Przygotowanie

    1. Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, zalewamy zimną wodą (1,5 l), wsypujemy 2 łyżki cukru, gotujemy od momentu zawrzenia około 10 min.
      Mleko mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagrzewamy. Do smaku doprawiamy cukrem.
      Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy, mieszamy ze śmietaną.
      Zupę podajemy z ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz