Prosta zupa owocowa, podawana przed wyjściem w pole. Czasami
miło wspominać stare, dobre czasy. Schłodzona, idealnie orzeźwia.
Składniki
- 700 g wiśni
- 500-600 g ziemniaków
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier
Przygotowanie
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, zalewamy zimną wodą (1,5 l), wsypujemy 2 łyżki
cukru, gotujemy od momentu zawrzenia około 10 min.
Mleko mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dokładnie
rozprowadzamy, zagrzewamy. Do smaku doprawiamy cukrem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, gotujemy w
osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy, mieszamy ze śmietaną.
Zupę podajemy z ziemniakami.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz